Päivitykset / Updates

10.8.2018 Näyttelytulokset päivitetty / Show results updated

4.5.2018 Näyttelytulokset / Show results updated

1.1.2018 Executive Glory Days sivu lisätty / page added, päivitetty Esittely, Näyttelytulokset, Uutiset ja Yukin sivu / updated Introduction, Show results, News and Yuki's page




------

29.12.2011: Uudet sitelytulokset, Uutiset ja Yetin sivu päivitetty / Show results, News updatedvut julkaistu / New netsite published


Yhteystiedot / Contact

Sari Kuula
Kanervakatu 8
FIN-05800 Hyvinkää

Tel. + 358 (0) 40 866 7032

kuulasari @ gmail.com

www.sarinpuudelit.com

Turkinhoito

Villakoira on vaativa turkkirotuinen koira, joka tarkoittaa sitä, että turkkia täytyy hoitaa säännöllisesti ja turkinhoitoon kuluu aikaa. Villakoiran turkista ei lähde karvaa, vaan se kasvaa jatkuvasti, joten sitä on leikattava. Villakoiran turkinhoito on osa koiran terveydenhoitoa. Hoitamaton turkki voi pahimmillaan aiheuttaa ihotulehduksia ja huopaantunut takkuinen turkki kiristään koiran liikkuessa aiheuttaen koiralle kipua. Tämän vuoksi kaikkien villakoirien turkkia on hoidettava säännöllisesti, ei vain pitkäturkkisia näyttelykoiria.

Turkkihoito koostuu:

  • harjauksesta
  • pesusta
  • föönauksesta
  • konetöistä
  • turkin leikkauksesta ja muotoilusta
Alla on neuvoja omien kokemuksieni perusteella. Lisää ohjeita löytyy Suomen villakoirayhdistyksen sivuilta, linkki tässä.

Harjaus

Ennen pesua on turkki harjattava takuttomaksi. Käytä aina harjausnestettä harjatessasi, se suojelee turkkia. Myös liian innokas ja voimakas harjaaminen voi olla turkille pahaksi. Hyvä harjausneste on Chris Christensenin "Ice on Ice".  Sitä voi myös suihkuttaa kuivalle turkille antamaan suojaa likaa vastaan sekä sitä voi käyttää takkujen selvitys nesteenä. Takkujen selvityksessä ja harjauksessa ei ole tarkoitus katkoa turkkia, vaan tarkoitus olisi säilyttää turkki niin hyväkuntoisena kuin mahdollista.

Pesu

Villakoirat pestään huomattavasti useammin kuin monet muut koirat. Villakoiran turkki ei ole ns. itsestään puhdistautuvaa vaan se pestään. Puhdas turkki pysyy myös paljon helpommin takuttomana kuin likainen turkki. Pesuvälit voivat olla 1 vko - 6 vko riippuen turkin pituudesta ja väristä. Näyttelykoirien turkit pestään usein viikon välein, lisäksi voin kokemuksesta kertoa, että valkoinen turkki vaatii myös pesun viikon välein pysyäkseen kauniin valkoisena.

Pesuun tarvitaan koirashampoota ja hoitoainetta. Shampoita on monenlaisia ja eriväreille on omat shampoonsa. Hoitoainetta kannattaa käyttää, se helpottaa turkin selvittämistä.

Shampoopesu

Aseta koira esim. saunapenkille suihkun alle. Kastele ensin turkki läpikotaisin, aloita takapäästä että koira tottuu veteen. Varo ettei koiran korviin mene vettä, samoin varo silmiä. Vedenlämpötila sellainen, että se on miellyttävä kädellesi. Kastelu täytyy tehdä huolellisesti, helposti turkki on märkä päältä ja kuiva sisältä.

Levitä shampoota turkkiin ja pese varovasti. Pesemisessä ei ole tarkoitus takuttaa turkkia, vaan enemminkin puristelet turkkia varovasti. Vaahdota kunnolla. Huuhtele shampoo ja vaahdota samanlailla uudestaan. Mikäli jalat ovat erityisen lisaiset, niin aloita pesu niistä, jotta shampoo vaikuttaa siellä pisimpään.  Lopuksi huuhtele erittäin huolellisesti.

Hoitoaine

Turkki on puhdas, niin se tuntuu märkänä natisevalta, kun sitä sormeilee. Kun turkki on pesty puhtaaksi puristele ylimääräinen vesi pois turkista ja levitä siihen runsaasti hoitoainetta ja anna vaikuttaa jonkin aikaa. Itse yleensä leikkaan koiran kynnet tässä vaiheessa. Kun hoitoaine on vaikuttanut, niin huuhtele hoitoaine pois erittäin huolellisesti.


Föönaus

Anna koiran ravistella itseään ja kuivaa koira pyyhkeeseen. Itse käytän kahta eri pyyhettä, ensimmäinen kastuu heti ja toisella pystyn kuivaamaan paremmin. Villakoiran turkki föönataan kuivaksi ja suoraksi. Suoraksi föönattu turkki ei mene takkuun, joten se helpottaa turkinhoitoa. Föönaukseen tarvitset joko tehokkaan hiustenkuivaimen, jossa on lämpötilan säätö tai sitten erityisen koiraföönin. Hiustenkuivaimella föönattaessä tarkista lämpötila, koirasi kestää saman lämmön kuin kätesi. Villakoira föönataan täysin kuivaksi joko harjalla tai karstalla. Harja on hellävaraisempi turkille, karstalla saa suorempaa jälkeä. Föönaaminen on tehtävä huolellisesti. Mikäli turkkia ei föönata täysin kuivaksi se menee helposti takkuun pian pesun jälkeen. Föönausnesteenä voi käyttää Chris Christensenin "Ice on Ice"ia.

Itseltäni menee näyttelyturkkisen kääpiövillakoiran pesuun ja föönaukseen aikaa 2 tuntia.

Föönauksen päätteeksi suojaan karvojen päät silkkitipoilla, niitä on saatavissa mm. Chris Christenseniltä. Ota silkkitippoja käsiisi ja hiero turkiin niihin kohtiin, jotka kuluvat eniten (niska, päätukka, takajalat). Itse käytän silkkitippoja suojana pampuloille ja lenkeille, joten lisään silkkitippoja turkkiin muutamia kertoja viikossa.

Konetyöt

Konetyöt tarkoittaa kuonon, tassujen, mahan ja hännän tyven koneellista ajoa trimmauskoneella. Koska villakoiran turkki kasvaa jatkuvasti, niin myös kasvot on ajettava säännöllisesti. Trimmauksen tarve vaihtelee riippuen karvan kasvamisen vauhdista 1 vko - 3 vkoa.

Turkin leikkaus ja muotoilu eli trimmaus

Villakoiran turkki leikataan ja muotoillaan 4 - 6 vko välein. Leikkaus ja muotoilu tehdään joko saksilla tai koneellisesti riippuen missä mallissa ja pituudessa turkkia halutaan pitää.

Lyhyt turkki

Kotikoiralla voi pitää juuri sellaista turkkia, kuin itse haluaa. Helpoimmillaan villakoiran turkkia on koneellisesti leikattu kauttaaltaan lyhyeksi. Tärkeintä on pitää koiran turkki sen mittaisena, jonka jaksaa hoitaa hyvin.

Näyttelyturkki

Näyttelyissä villakoirilla on tarkat turkkien muotoilusäännöt. Vain sallituilla näyttelyleikkauksilla voi osallistua näyttelyihin. Yleisesti ottaen näyttelyihin mennään ns. pitkällä turkilla. Näyttelyturkin kasvattaminen vaatii aikaa ja sekä päivittäistä turkin hoitamista. Näyttelyturkit leikataan aina saksilla muotoonsa. Leikkausmallit löytyvät villakoirayhdistyksen sivuilta.

Video villakoiran trimmauksesta:

(Grooming Guide - Toy Poodle Show Trim - Pro Groomer)

Linkki:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e8rbg0LRubM

  • Hyvä video sellaiselle, jolla on jo trimmauksen perusteet hallinnassa.

Alla on kuuluisan venäläisen trimmaajan Anna Bardyhevan tekemä kuva villakoiran trimmin oikeista mittasuhteista, kuva on tehty Groomania 2013 -tapahtumassa.

anna_bardysheva.jpg

Omat vinkkini valkoisen turkin hoitoon:

  • Näyttelyihin käytän All System "1 Whitening shampoota tai Chris Christensenin "White on White" -shampoota. Ne kirkastavat valkoista väriä ja neutraloivat esim. keltaista turkissa.
  • Etutassut kellastuvat helposti, jos koira jatkuvasti virtsaa niihin. Meillä tämä on ongelmana Yukilla. Etutassuja voi suojata joko tassusuojilla tai sitten pitämällä uroshousuja päällä lenkillä. Tämän lisäksi mielestäni toimiva keino on laittaa juuri pestyihin etutassujen takakarvoihin #1 All System'in "Super whitening gel"'iä. Tästä geelistä tulee suoja virtsaa vastaan.
  • Mikäli tassut ovat erittäin likaiset esim. autotien kurasta, niin ne voi tarvittaessa pestä originaalilla vihreällä Fairylla.

Omat vinkkini näyttelyturkin ylläpitoon:

  • Ennakoiva turkinhoito on mielestäni tärkeintä eli turkkia on hoidettava niin että takkuja ei ehdi ilmestyä.
    • Takkujen poisto tehdään ensisijaisesti sormilla ja sitten harjalla. Takkuihin käytetään runsaasti joko Ice on Ice'ia tai silkkitippoja auttamaan selvitystä.
    • Korvakarvat pidetään nyytitettyinä. Avataan päivittäin.
    • Pääkarvat pidetään kiinni muutamilla froteepampuloilla/lateksikumppareilla, alle silkkitippoja suojaamaan katkeamiselta. Avataan päivittäin.
    • Niskatukka tarkistetaan sormilla päivittäin, takut poistetaan jos niitä on tullut.
    • Silkkitippoja turkkiin ainakin 2-3 kertaa viikossa.
    • Koira pestää viikottain, näin tehden sitä ei paljoakaan tarvitse harjata pesujen välillä.
    • Ajanmittaan takuttomasta turkista tulee jämäkämpi, koska siinä ei ole katkenneita karvoja.
  • Panta kuluttaa helposti niskatukkaa, joten pannalla ja talutushihnalla on merkitystä. Silkki/satiinipanta ei kuluta niin paljoa kuin monet muut pannat. Talutushihnassa ei saa olla ns. pistoolilukkoa. Se katkoo turkkia ja sen huomaa siitä, että lukkoon kertyy karvaa. Pannalle on aina tehtävä vako ihoon asti joko kammalla tai käsin.
  • Ulkoilupuvut takuttavat ja kuluttavat turkkia, älä käytä niitä turhaan vaan ainostaan tarpeeseen.
  • Sisäisesti nautittavat öljyt parantavat turkin laatua ja kimmoisuutta, niitä kannattaa käyttää säännöllisesti.  Esim. Nutrolin öljy.
  • Föönauksessa käytetään myös harjaa, ei pelkkää karstaa. Harja on hellempi kuin karsta. Näyttelyföönaus tehdään kuitenkin aina karstalla, koska lopputulos on parempi.